Шукати в цьому блозі

неділю, 12 червня 2011 р.

Як працюють астрономи. Спектральний аналіз

Коли сонячний промінь проходить через скляну тригранну призму, він розбивається на складові частини - промені всіх кольорів веселки. Світло, розкладений на його складові частини, називається спектром, а прилад для одержання й розглядання спектрів - спектроскопом. Веселка, що виникає після дощу на небі, це і є спектр світла Сонця, утворений крапельками води, що перебувають у повітрі. Але спектроскоп дає спектр Сонця чистіше. Крім того, у ньому на тлі райдужної смужки видні в різних місцях численні темні лінії, які її перетинають. Про неї буде розказано нижче.
Розпечена нитка електричної лампочки, полум'я свічі й розплавлений метал теж дають спектр у вигляді райдужної смужки, але в таких смужках спектра темних ліній не видно. Спектри розріджених газів, що світяться в трубках, якими тепер стали прикрашати вивіски й вітрини магазинів, мають вигляд кольорових ліній на темному тлі. Учені встановили, що кожна речовина, що перебуває в стані світної пари або газів, дає в спектрі свої власні, завжди ті самі кольорові лінії.
Наприклад, пари металу натрію завжди дають у спектрі ту саму яскраву жовту лінію, тобто світло натрію складається з одних лише жовтих променів. Натрій входить до складу повареної солі. Внесіть на кінчику ножика крупинки солі в полум'я свічі, і воно пофарбується в жовтий колір. Спектри інших речовин складаються з великої кількості інших ліній різного кольору. По положенню таких ліній у спектрі складної речовини можна довідатися його склад. Якщо складові частини цієї речовини, перетворившись у пару, засвітяться, то кожна з них заявить про себе в спектрі певними кольоровими лініями. Так по спектру з'ясовують хімічний склад газів.

Немає коментарів:

Дописати коментар