Шукати в цьому блозі

неділю, 12 червня 2011 р.

Як працюють астрономи. Визначення точного часу й координат світил

На обсерваторіях є інструменти, за допомогою яких визначають найточнішим чином час - перевіряють годинники. Без такого точного обліку часу астрономічні спостереження втрачають свою цінність. Час установлюють по положенню, що займають світила над обрієм. Годинники обсерваторії поміщають у глибокі підвали, для того щоб вони йшли як можна точніше й рівномірніше. У таких підвалах цілий рік зберігається постійна температура. Це дуже важливо, тому що зміни температури впливають на хід годин.
В останні роки для зберігання часу замість годинників з маятником стали застосовувати набагато більш точні кварцові годинники. Кварцові годинники - це кристал кварцу, у якому електромагнітні коливання, коли вони в ньому виникли, підтримують свою частоту з набагато більшою сталістю, ніж коливання маятника в найкращих годинниках при найкращих умовах.
Ще точніше зберігають час так звані атомні годинники. Для передачі сигналів точного часу по радіо на обсерваторії є спеціальна складна апаратура. Визначення точного часу по зірках, зберігання часу за допомогою точних годинників і передача його по радіо становлять завдання Службу часу.
На обсерваторіях за допомогою спеціальних телескопів визначають також положення світил на небі - їхньої координати. Ця робота виконується з величезною точністю.


Немає коментарів:

Дописати коментар