Шукати в цьому блозі

неділю, 12 червня 2011 р.

Як працюють астрономи. Фотографування зірок

Якщо вам удасться побувати на астрономічній обсерваторії, то ви, імовірно, зачудуєтеся, довідавшись, що в більшість телескопів не дивляться. Око спостерігача там давно замінила фотографічна пластинка. На ній одержують "портрети" небесних світил і цілих ділянок неба. На одному знімку можна відразу побачити десятки тисяч зірок. Замість того щоб витрачати багато годин на вивчення кожної із цих зірок по черзі, астрономи вивчають знімки й порівнюють фотографії, зняті в різний час. Так астрономи довідаються про зміни, що відбуваються в розташуванні зірок, їхньої яскравості, рухи в просторі. За допомогою фотографічних знімків визначають відстані до зірок і з'ясовують причини зміни блиску деяких з них. Для зручності порівняння знімків їх розглядають попарно в приладі, схожому на стереоскоп, або в інших приладах, де знімки видні по черзі, швидко, один за іншим. На обсерваторіях цілі шафи заповнені знімками зірок, отриманими за багато років.
Щоб установити рух якої-небудь далекої зірки, що несеться зі швидкістю кілька десятків кілометрів у секунду, треба порівняти її знімки, зроблені із проміжком часу в кілька десятиліть. На двох таких знімках положення зірки, досліджуване під мікроскопом, буде відрізнятися на соті або навіть тисячні частки міліметра.
От які крихітні величини вимірюють астрономи, щоб визначити величезні швидкості руху далеких небесних тіл. Результати таких вимірів підраховують на спеціальних машинах - арифмометрах, які самі множать і ділять більші числа, якщо нажати на арифмометрі потрібні кнопки. Але незрівнянно швидше різноманітні астрономічні обчислення виконуються на лічильно-аналітичних і електронних машинах, тобто комп’ютерах.
Є на обсерваторіях прилади, якими точно вимірюють силу світла зірок і навіть одержуване від них тепло. Яка це складна й потребуюча величезної точності робота, можна собі представити по такому прикладі. Від гігантської зірки Бетельгейзе в сузір'ї Оріона до Землі доходить так мало тепла, що якщо збирати його протягом року за допомогою ввігнутого дзеркала діаметром 2,5 м, то ним можна нагріти наперсток води всього лише на 1°С. І все-таки прилади вловлюють і таке незначне тепло.

Немає коментарів:

Дописати коментар